Süt ve süt ürünlerine karşı hassasiyet (Laktoz intoleransı) tanısı nasıl konulur?

Laktoz İntoleransının Tanısı Nasıl Konulur? - Relactaz®

Kişinin süt ve süt ürünlerine karşı hassas olup olmadığının tanısı, öncelikle süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra sindirim sistemi şikâyetlerinin olup olmaması ile yani şikayetler üzerine konulur. Bu şikayete bağlı tanıya ilave olarak hekimler, çeşitli testler de uygulayabilir. En sık kullanılan test yöntemleri;

Kan şekeri ölçümü/Glisemik yanıt testi: Kişinin açlık kan şekeri ölçüldükten sonra laktoz içeren bir sıvı içirilir ve ardışık sürelerde kan şekeri (glikoz) ölçümleri yapılır. Değişmeyen glikoz düzeyleri laktoz sindirim sorunlarını gösterir

Hidrojen nefes testi: Bu yöntem, laktoz hassasiyetini (intoleransını) saptamak için en çok kullanılan yöntemdir. Bu testte hastalara laktozlu bir sıvı içirilir ve düzenli aralıklarla solunum havası (verdikleri nefes) analiz edilir. Bu analizde kişinin solunumundaki hidrojen miktarı ölçülür. Yükselen hidrojen oranı laktoz sindiriminin bozuk olduğunu gösterir. Bu test hem çocuklara hem de yetişkinlere uygulanabilir.

Dışkı asitliği testi: Bu test, çoğunlukla küçük çocuklar içindir. Lakoz sindirilemediğinde dışkıdaki ortaya çıkan bazı asitler kontrol edilir.

Genetik testler: Laktaz enzimi ile ilgili genetik kodların araştırıldığı testler uygulanabilir ancak pahalı oldukları için pratikte çok tercih edilmez.

Kesin tanı ince bağırsaktan endoskopi ile biyopsi alınması ile konulur. Elde edilen doku parçaları, daha sonra mukustaki laktaz varlığını veya yokluğunu belirlemek için laboratuvarda analiz edilir.

Laktoza karşı hassasiyet başta bir kaygı yaratsa da, birçok kişi nedenini anlamadıkları “sindirim sistemi sıkıtınlarının” kaynağını bulduğunda ve bu soruna nasıl yaklaşması gerektiğini öğrendiğinde rahatlar.