Bebeklerde laktoz hassasiyetinin önlenmesinde laktaz enziminin yeri

Bebeklerde görülen laktoz hassasiyetinin önlenmesinde laktaz enziminin yeri

Anne sütü içerisinde bulunan temel karbonhidrat laktozdur (süt şekeri). Bu şekerin parçalanarak sindirilmesini sağlayan ise “laktaz enzimi”dir. Laktaz, bağırsaklarımızda bulunan bir enzimdir ve alınan sütün rahatça sindirilmesine yardımcı olur. Ancak bu enzim bağırsakların bebekliğin ilk dönemlerinde tam gelişmemesi nedeniyle yeteri kadar üretilemez. Bunun sonucunda da giderilemeyen bir gaz problemi ortaya çıkar.

Özellikle yeni doğan bebekler gün içerisinde yaklaşık 8-10 defa anne sütü alarak beslenirler. Her anne sütü almaları, onlar için gaz sorunu anlamına gelmektedir. Oluşan gazdan dolayı sürekli ağlayan, huzursuz bebeklerin aileleri de huzursuz olur. Yani gaz problemi hem bebeği hem de aileyi olumsuz olarak etkiler.

Emzirme öncesinde anne sütüne ilave edilen ve laktaz enzimi içeren ürünler, anne sütü içerisinde bulunan laktozun parçalanarak sindirilmesini sağlar. Böylece gaz oluşumunun daha en başta önüne geçilmiş olur. Gaz oluşumunun önlenmesi, bebeklerin ağlama sürelerini anlamlı şekilde kısaltır ve daha huzurlu uyumalarına yardımcı olur. Bu sonuç, ailenin de huzurlu olmasını ve mutlu şekilde uyumasını sağlar.